Wat is er al als je goed kijkt?

Deze hazelaar staat aan de rand van mijn tuin in Wichmond. Ik bekijk hem regelmatig, zie de verschillende fasen van groei. Dit jaar door de droogte weinig hazelnoten die echt rijp werden helaas…

In dit beeld treft het mij dat het blad van dit jaar al wel wat verkleurd en is aangevreten, maar het hangt er nog wel. Op de voorgrond zie ik echter al de katjes die volgend jaar gaan bloeien. De knoppen waaruit nieuw blad gaat komen zijn ook al duidelijk zichtbaar. De hazelaar is dus enerzijds bezig met loslaten, maar anderzijds is alles voor het nieuwe jaar al aanwezig en zelfs zichtbaar aanwezig als je goed kijkt. Voor mij een mooi idee, ik mag me richten op dat wat al zichtbaar is, maar misschien nog klein of niet rijp, of nog niet in de juiste vorm ( de knop wordt nog een blad).

Vanuit vertrouwen dat wat er volgend jaar gevormd gaat worden er nu al is, alleen “moet” ik weten waar te kijken en goed mijn ogen (en hart) gebruiken.

Hoe is dat voor jou? Wat is er eigenlijk al, misschien nog in de knop, waar je als je er je ogen op richt, ineens de mogelijkheden ziet voor groei en ontwikkeling?

 

Wil je er samen met mij naar kijken, de hazelaar staat er om bij te gaan zitten  en te onderzoeken waar jij je op wilt gaan richten!