ik wil piloot worden

 

Dat zei één van de jonge vrouwen (ik noem haar Pearl) die bij Daktari in Zuid-Afrika meededen aan het “career guidance program” waar ik als vrijwilliger werkte.

klaslokaal Daktari

Ze was 21 jaar, had een zoontje  van 2 en alleen middelbare school afgerond op een niveau dat hier (denk ik) vergelijkbaar is met MAVO. Daar had ze erg lang over gedaan want ze kon niet zo goed leren zei ze.

Wat haar aantrok in het beroep van piloot was: verre reizen maken, in ander landen nieuwe mensen ontmoeten, je horizon letterlijk verbreden.

Ik vroeg haar op enig moment of ze ook wel eens had gedacht aan het beroep van stewardess? Van dat beroep had ze nog nooit gehoord, van vliegtuigen wist ze niet meer dan dat er een piloot in zat die stuurde!

Na een week bij Daktari heeft Pearl haar beroepsperspectief omgegooid. Een van de activiteiten in de week is het bezoek aan  een Game Lodge, waar de jongeren uitleg krijgen over verschillende werkzaamheden die je daar kunt doen.

restaurant vertelt over werk aan jonge werkzoekenden

Pearl houdt enorm van koken en komt in zo’n Lodge ook in aanraking met mensen van andere landen. Dat ze zal moeten beginnen als keukenhulp realiseert ze zich nu heel goed. Haar eerste sollicitatiebrief is al de deur uit.

schrijven van een brief, is nog lastiger dan je denkt!

Dit is slechts één van de vele verhalen die ik kan vertellen over mijn reis. Ik heb er van genoten, enorm veel geleerd en ook veel kunnen bijdragen. Het werken met jonge mensen vond ik heerlijk, en ik voelde me er niet “oud”. Leeftijd doet er niet toe als je werkt vanuit je hart en in verbinding.

uitleg over jobhunting

Ik heb gezien hoe lastig het is om werk te vinden (meer dan 50% is werkeloos)  en hoe belangrijk dat je een CV hebt. Maar nog veel belangrijker, dat je weet wat je kunt, dat je vertrouwen hebt in jezelf en dat je weet dat je iets te bieden hebt. Door een week intensief op te trekken met een groep van 8 jongeren hebben we daar veel in kunnen bereiken. Ze hebben rollenspelen gedaan, geschreven (computers hebben ze niet), elkaar feedback gegeven over kwaliteiten die ze zagen en een stappenplan gemaakt voor de komende maanden.