de drie V’s

In mijn opleiding voor natuurgids ging het vorige week over paddenstoelen, eerst een avond theorie en daarna een ochtend het bos in voor een mooie herfstwandeling, op zoek naar de zeer diverse paddenstoelen.

Ik leerde onder andere dat paddenstoelen drie verschillende functies kunnen hebben:

-Vijand

-Vuilnisman

-Vriend

Hier een voorbeeld van een vijand:

Deze reuzenzwammen tasten de beuk zo aan, dat deze ernstig verzwakt en zal gaan omwaaien (ik maakte deze foto vorige week, inmiddels is de boom al omgezaagd…)

Dit zijn vuilnismannen:

De paddenstoelen groeien op een houten bruggetje, geen verbinding met de aarde, ze eten het oude hout op.

Dit is een vriend:

Ze staan bij een boom en zij geven de boom water en mineralen. De boom geeft hen suikers, een mooie vorm van samenwerken en elkaar versterken!

Hoe kun je hier tijdens een wandeling ook naar kijken?

Neem, al wandelend in een bos, deze vraag eens met je mee: Als je kijkt naar jou als boom, wie of wat staat er in jouw buurt als vriend, vuilnisman of vijand? Sta eens stil bij bomen en paddenstoelen die je aandacht vragen en kijk wat het bij je oproept. En hoe wil jij daar mee omgaan?

Ook kun je kijken naar jou als paddenstoel, welke rol neem je heel makkelijk aan en ben je daar tevreden mee? Als je bijvoorbeeld gelijk weet ‘ik ben een vuilnisman, ik ruim altijd alle rotzooi van anderen op”,  hoe is dat voor jou? Komen in die rol ook jouw kwaliteiten tot hun recht? En als je meer vriend zou willen zijn en samenwerken, welke kwaliteiten kun je dan inzetten om dat meer voor elkaar te krijgen?

Leuk als je deelt wat de wandeling met deze vragen je opleverde! En wil je samen kijken naar welke van de drie V’s jou raakt en wat je wilt en kunt veranderen, de paddenstoelen staan ook bij Hackfort overal, dus we kunnen samen op onderzoek uit! Bel of mail me om een afspraak te  maken.

06-11125317 of info@goudenwandeling.nl