
Blog
inspiratie-impressies
Zelfonderzoek, hoe doe je dat al wandelend?
Als je bij mij komt met een coachvraag staat zelfonderzoek altijd op het programma.
In de coachtrajecten gaat het vaak om het (her) vinden van zingeving en het zelf weer de regie nemen in je leven en werk.
Dat vraagt om eens bij jezelf “naar binnen te kijken” . Dat kan een lastige vraag zijn… kijk eens of onderstaand voorbeeld je kan aanspreekt?
Ik liep laatst met een cliënte ( ik noem haar hier Carla) langs een groot aantal omgezaagde bomen (na de storm). Ik was gelijk gefascineerd:
Aan de buitenkant zie je vaak weinig verschil, maar kijk eens naar hun binnenkant
Hoe verschillend zien de bomen er uit in hun doorsnee. Bij boom 3 zie ik gelijk een uiltje, hoe mooi!
Ik vroeg Carla welke boom ze intuïtief koos als ze aan zichzelf dacht. Ze hoefde niet lang te kijken, ze wees gelijk boom 2 aan.
Ze herkende daarin haar eigen “uit balans zijn”. Ze zag in die boom haar patroon, veel energie gestopt in haar cognitieve kant, die was goed gegroeid, maar haar gevoelskant was veel minder ontwikkeld, ze had inmiddels echt last van die disbalans.
Ze voelde dat haar centrum niet in het midden lag en dat dat van invloed was op haar dagelijks handelen. Ze wilde graag dat haar centrum meer in het midden kwam te liggen. Hoe daar mee aan de slag te gaan was toen een heldere en leuke vraag.
Ze zocht een plek op in het bos en pakte op wat voor haar paste bij haar cognitieve kant, daarna zocht ze naar wat voor haar paste bij haar gevoelskant. Al die voorwerpen legde ze neer en ze ging daarna voelen en kijken welke plek de juiste was om te gaan staan. Haar cognitieve kant moest niet minder worden merkte ze , daar lag ook haar kracht. Ze wilde haar gevoelskant vergroten. Op die manier al spelend en voelend kwam ze tot een juiste plek waar ze wilde staan en daar stond ze te stralen.
Daarna volgde nog de stap hoe deze inzichten nu in te passen in de dagelijkse praktijk. Wat kon ze concreet doen om voor meer balans te gaan zorgen? Carla kwam op het volgende uit: Als eerste stap was het belangrijk om zich meer bewust te worden van waar haar centrum lag gedurende de dag, daar stond ze nooit zo bij stil, ze was zo hard bezig met wat er op haar bord lag…
Ze ging komende week elke dag haar alarm een paar keer op een dag zetten. Dan zou ze met aandacht onderzoeken waar haar centrum lag op dat moment. En als ze merkte dat het uit balans voelde, dan kon ze op dat moment gaan onderzoeken of ze iets kon veranderen om te zorgen dat er meer balans ontstond.
Ik hoor in een volgend afspraak hoe dat is gegaan en wat daaruit voortvloeiend een volgend aandachtsgebied zal zijn?
Welke van de foto’s spreekt jou aan en kun je “vertalen” wat dat jou aan informatie geeft?
Als je een vraag hebt waar je alleen niet helemaal uitkomt, neem contact op en we kijken samen welk aanbod het beste bij jou past. De natuur staat altijd voor ons klaar!
Wanneer kies jij jouw ijkmomenten?
|
Toch niet die mooie boom!
Toch niet die mooie boom!
Al jaren geniet ik van de majestueuze oude beuk naast mijn huisje in Wichmond. In elk seizoen prachtig en al regelmatig langsgekomen in mijn blogs en filmpjes.
Ook iedereen die hier komt voor een coachafspraak of workshop vindt iets van de boom.
De meeste mensen vinden hem geweldig en steunend, sommigen vinden hem overweldigend en een enkeling vindt hem wel veel plek innemen.
Nu waaien er af en toe takken af bij storm, dus ik bekijk ook daarom de boom regelmatig van top tot teen. Laatst zag ik op een hoge tak allemaal paddenstoelen zitten. Geen goed teken leek mij, dus Natuurmonumenten (de boom staat op hun gebied) ingeseind.
Zij zijn vorige week komen kijken en maken zich zorgen om de boom, vooral in combinatie met mijn huisje zo dicht bij.
Optie 1: niets doen, risico dat er een keer een flinke tak afwaait op mijn huis
Optie 2: Boom afzagen op zo’n 6 meter boven de grond, dan blijft de robuuste stam staan, maar de boom is al zijn takken en daarmee zijn leven kwijt
Daar kan ik niet in meegaan, dus ik verzin ter plekke:
Optie 3: die takken die slecht zijn of een gevaar vormen voor ons huisje worden afgezaagd (sorry boom!) en de boom kan verder groeien.
Daar wil Natuurmonumenten in meedenken, dus ze gaan kijken hoe dat uitpakt.
Weet iemand nog een optie 4 of 5? Mijn boom en ik, we houden ons van harte aanbevolen!
Herken jij iets in bovenstaand verhaal? Vaak worden er maar twee opties bedacht en aangegeven bijv: links of rechts; niets doen of rigoureus ingrijpen; blijven of weggaan;
In mijn werk ga ik altijd op zoek naar andere opties die meer ruimte geven, je creativiteit stimuleren.
-niet alleen links of rechts, maar misschien omhoog of omkeren?
-onderzoeken welke andere mogelijkheden er zijn zoals in het voorbeeld een aantal takken afzagen.
-in plaats van blijven of weggaan misschien iets veranderen in de huidige situatie of in de randvoorwaarden.
Heb jij een dilemma waarbij je op zoek wilt naar meerdere opties, ga wandelen in de natuur en kijk welke paden zich allemaal aandienen! En wil je samen met mij wandelen, bel of mail me om een afspraak te maken.
ik wil piloot worden
|
Welke weg spreekt jou aan?
Beelden zeggen soms meer dan woorden, dus weinig tekst dit keer.
Tijdens een wandeling vorige week liep ik dit pad.
Hoe anders is dit pad:
Ik ga over een week naar Zuid-Afrika, dat zie ik als het onderste pad, spannend, vol onverwachte wendingen.
Het eerste pad is voor mij bruikbaar bij klussen die ik gewoon moet doen, al zou ik zelf dan onderweg wel een soort markeringen aanbrengen, dat ik bijvoorbeeld weet dat ik al halverwege ben…
Welke weg spreekt jou het meeste aan?
En kun je je voorstellen dat net als bij mij het ene pad misschien goed past bij die ene taak die je moet doen en het andere pad beter bij iets anders? Als je gaat wandelen in de natuur let dat eens op welk pad je als uitnodigend ervaart.
Wat maakt dat je je uitgenodigd voelt? En hoe kun je dat vorm geven in je leven?
Eind juni kun je weer met mij op pad als je samen je vraag wilt onderzoeken.
Op zoek naar jouw kwaliteiten
Mijn nieuwste video, met daarin een oefening die je zelf kunt doen. Wil je meer video’s, bekijk mijn youtube kanaal “De Gouden Wandeling” voor meer inspiratie tijdens jouw wandelingen.
stormschade
Vier bomen op een rij, langs een pad waar ik vaak wandel. Ze staan daar altijd en ik loop “aan ze voorbij”. Na een flinke storm vorige week loop ik er weer. Mijn oog valt op de bomen, twee hebben duidelijk stormschade, de een meer dan de ander.
Er komen bij mij verschillende reacties op:
-wat maakt dat ik ze nu zie, nu er een paar letterlijk losgerukt zijn uit hun verband? Valt iets pas op als het anders is dan anders? Hoe bewust kijk ik nog naar dat wat er elke dag is?
-wat maakt dat van de vier bomen er twee nog staan, één een klein beetje is losgekomen van de grond en de ander al volledig is losgerukt?
Het zijn alle 4 berken, ze zijn even groot en dus ook even oud denk ik… ze staan naast elkaar in dezelfde grond en zelfde hoeveelheid licht en water. Toch zijn er twee minder goed geworteld.
Wat vertellen deze beelden en vragen mij?
-neem waar wat er is, juist ook als je er elke dag langs loopt, kijk bewust naar je omgeving, dat helpt bij het uit je hoofd komen en beter aanwezig zijn in het hier en nu. Als iets je pas opvalt als het anders is, zie dat als een teken dat je meer aanwezig kunt zijn in het nu op elk moment van de dag.
-als er storm op komst is, is het belangrijk om goed geworteld te zijn en te blijven. Dat kun je alleen maar zelf doen, kijken hoe anderen daar mee omgaan kan je tips geven, maar jouw wortels groeien alleen als jij ze aandacht geeft. Als ik de bomen vergelijk met bijvoorbeeld een gezin dan zie ik de bomen als 4 kinderen, elk op dezelfde manier opgevoed, maar elk ook anders geworteld, de één valt om in de storm, de ander groeit “gewoon” door. Onderzoek eens hoe jij geworteld bent en als je denkt “dat kan steviger”, ga wandelen, zoek een stevig gewortelde boom en laat je inspireren door wat er ontstaat.
-tot slot is het denk ik ook van belang om te leren spelen met de wind. Als je je tegen een storm in je leven verzet, als je je stijf en onverzettelijk maakt, maak je je eigenlijk kwetsbaarder. Een beetje meebewegen, spelen en voelen wanneer welke beweging het beste is maakt dat je beter blijft staan. Vertrouw op je veerkracht! Waai uit en speel met de wind.
Samen al wandelend jouw eigen wortels en veerkracht onderzoeken kan natuurlijk ook, in maart is er een lente-aanbod van een basiswandeling voor slechts €50,00 inclusief BTW.
Op pad en dan….
Voor mij als wandelcoach natuurlijk een mooie metafoor:
Als je het leven zit als een wandeling, dan loopt je pad soms over rozen en soms kom je niet vooruit, soms weet je niet welke weg te kiezen en soms liggen er obstakels op je pad.
Vorige week wandelde ik en ik kwam heel verschillende obstakels tegen, ik heb ze op de foto gezet.
Mijn vraag aan jou is: als je de foto’s bekijkt en je voelt bij één of meer foto’s herkenning, er resoneert iets in je, onderzoek eens wat dat is? Wat herken je en wat resoneert er? Wat zegt dat over jou op dit moment in je leven? Waar ligt dat obstakel, waar staat het voor en hoe kun je het uit de weg ruimen of er misschien met een omweg langs of er juist even rustig bij stil staan of…..?
Bekijk eerst de foto’s, laat ze op je inwerken. Daarna staan onder de foto’s nog een aantal suggesties als je daar behoefte aan hebt. Hiervoor heb ik de foto’s even genummerd van 1 tot 5.
Bij alle foto’s geldt: wat herken je in het beeld, in de vorm van het obstakel, in de moeite die het je kan kosten om je weg te vervolgen?
Bij obstakel 1 kun je jezelf de volgende vragen stellen:
-wat is de wirwar aan takken, deze bos ontneemt je letterlijk het zicht op het vervolg van je pad. Dat is anders dan bij de andere obstakels, wat zegt dat jou?
Bij obstakel 2: het lijkt makkelijk om er over heen te stappen en er geen aandacht aan te besteden, maar waar staat de boomstam voor? is het prima om je weg te vervolgen? En hoe ga je over de boomstam heen? Huppelend, met een sprong, met een grote stap?
Bij obstakel 3: Deze ontneemt je een beetje het zicht, heeft een andere structuur dan de andere obstakels, nodigt misschien ook uit om even bij stil te staan? is het reflectietijd, afleiding, ….?
Bij obstakel 4: hier kun je wel rechtdoor, maar dan krijg je natte voeten en je weet niet hoe diep de plassen zijn. Hoe is die onzekerheid voor jou? Of misschien wil je wel heerlijk even in de modder stampen voor je verder loopt?
Bij obstakel 5: Dit is een obstakel dat door een ander op jouw pad is gelegd, ben je daar gevoelig voor? Wat zegt dat over jouw waarden?
Inspireert deze manier van kijken naar jouw levenspad je en wil je samen aan de slag met obstakels die jij ervaart in jouw levenspad of in jouw carriërepad? Bel of mail me en we maken een afspraak.
Drie wensen
Het is nu halverwege januari en als je al goede voornemens had, dan ben je daar nu actief mee bezig of je merkt misschien dat het volhouden lastig wordt…
Ik denk dat we het hele jaar door ons dingen voornemen en dat dat soms makkelijk gaat dan stroomt het. Soms komt er een versperring op je pad en twijfel of je plannen, je voornemens wel echt zo goed waren. In de workshop die ik gaf in november 2016 over plannen die de deelnemers hadden voor 2017 vertelde ik over wensen in sprookjes: de hoofdpersoon krijgt soms de mogelijkheid om drie wensen te doen.
Vaak wenst die persoon dan eerst iets wat verkeerd uitpakt om daarna het tegenovergestelde te wensen en tot slot de situatie weer terug naar het oude te wensen. De drie wensen hebben inzicht gegeven maar niet gelijk de wereld veranderd. Ze waren vaak praktisch van aard bijvoorbeeld:
De koning zegt: ik wens dat alles in goud verandert
De boer zegt: ik wens dat het gaat regenen
Piggelmee zegt: ik wens een groter huis
Waar het volgens mij om gaat bij de wensen die je hebt, is het verlangen achter die wens …
Zoals in bovenstaande voorbeelden:
De wens dat alles in goud verandert… is het verlangen macht, aanzien, gezien willen worden?
De wens dat het gaat regenen… is het verlangen een goede oogst, goed voor je kinderen kunnen zorgen, zorg voor de aarde?
De wens voor een groter huis…. Is het verlangen aanzien, vrijheid, een gelukkige relatie?
Als je een voornemen of plannen hebt, onderzoek dan eens welk verlangen er achter jouw voornemen ligt? Wat moeten je plannen, je voornemens je opleveren?
Vaak gaat het dan uiteindelijk om grotere waarden zoals: verbinding, vrijheid, speelsheid, vertrouwen. Dan kun je daarna gaan kijken hoe je die waarden vanaf nu al meer in je leven kunt creëren, waarbij je oorspronkelijke wens misschien maar één van de vele wegen was die zich nu voor je openen. En natuurlijk helpt het om dit al wandelend te doen, de natuur is een mooie ondersteuning bij dit onderzoek.
Drie februari geef ik de workshop “wat wil jij tot bloei laten komen in de lente “ dan kun je hier verder mee aan de slag. Je kunt natuurlijk ook individueel een afspraak maken als je al wandelend jouw wensen en verlangens samen verder wilt onderzoeken.