Hervind je eigen goud

Blog

Wanneer kies jij jouw ijkmomenten?

IJkmomenten.

Dit zegt het woordenboek bij IJken:
(van maten en gewichten) onderzoeken of ze aan de gestelde eisen voldoen

Ik doe niet echt aan goede voornemens, maar ik plan wel een paar keer per jaar een moment waarop ik onderzoek of wat ik doe nog steeds voldoet aan mijn van te voren gestelde “eisen”. Mijn ijkmomenten, en ik heb gemerkt dat eiken en mooie plek zijn om daar mee bezig te zijn, hoe leuk!

Eind 2017 liep ik met een aantal wandelcoaches een stilte-wandeling met als thema “2018”
Daarin kwamen bij mij de volgende beelden voorbij, die mij prikkelden en waarmee ik iets wil in 2018.

Concreet heb ik het nog niet, woorden die er voor mij bij horen zijn:
Avontuurlijk, impact hebben, speels, gekaderd, oog voor detail,

Ik vind het leuk als je me laat weten welke woorden er bij jou opkomen bij mijn beelden, die kan ik dan meenemen in mijn onderzoek Dus mail ze me vooral!

Ik ga deze week hier mee verder, al wandelend met een collega wandelcoach, samen concrete plannen maken voor de komende periode.

Zo bezig zijn met de toekomst is zinvol en geeft richting. Ik merk dat het voor mij dan ook belangrijk is om in mijn agenda een moment op te nemen ( in dit geval in mei) om de beelden er weer bij te pakken en te kijken hoe het er voorstaat. Hoe gaat het met het kaderen, met de impact, doe ik de goede dingen of kan ik mijn koers wijzigen? Dit hoeft voor mij niet perse rond de jaarwisseling. Voor de één kan het een goed moment zijn juist in de lente, of bij de start in een nieuwe baan of…

Wanneer is voor jou een mooi moment om te onderzoeken of je de goede dingen goed doet? En wanneer plan jij dan jouw ijkmoment waarbij je met aandacht gaat onderzoeken of je stappen die je hebt gezet passen bij de door jou gestelde “eisen”.

En vind je het fijn om hier samen naar te kijken, al wandelend tussen de Eiken jouw ijkmoment te plannen, bel of mail me en ik ondersteun je bij het vinden van jouw Gouden Pad

Toch niet die mooie boom!

Toch niet die mooie boom!
Al jaren geniet ik van de majestueuze oude beuk naast mijn huisje in Wichmond. In elk seizoen prachtig en al regelmatig langsgekomen in mijn blogs en filmpjes.

Ook iedereen die hier komt voor een coachafspraak of workshop vindt iets van de boom.
De meeste mensen vinden hem geweldig en steunend, sommigen vinden hem overweldigend en een enkeling vindt hem wel veel plek innemen.

Nu waaien er af en toe takken af bij storm, dus ik bekijk ook daarom de boom regelmatig van top tot teen. Laatst zag ik op een hoge tak allemaal paddenstoelen zitten. Geen goed teken leek mij, dus Natuurmonumenten (de boom staat op hun gebied) ingeseind.

Zij zijn vorige week komen kijken en maken zich zorgen om de boom, vooral in combinatie met mijn huisje zo dicht bij.
Optie 1: niets doen, risico dat er een keer een flinke tak afwaait op mijn huis
Optie 2: Boom afzagen op zo’n 6 meter boven de grond, dan blijft de robuuste stam staan, maar de boom is al zijn takken en daarmee zijn leven kwijt

Daar kan ik niet in meegaan, dus ik verzin ter plekke:
Optie 3: die takken die slecht zijn of een gevaar vormen voor ons huisje worden afgezaagd (sorry boom!) en de boom kan verder groeien.
Daar wil Natuurmonumenten in meedenken, dus ze gaan kijken hoe dat uitpakt.

Weet iemand nog een optie 4 of 5? Mijn boom en ik, we houden ons van harte aanbevolen!

Herken jij iets in bovenstaand verhaal? Vaak worden er maar twee opties bedacht en aangegeven bijv: links of rechts; niets doen of rigoureus ingrijpen; blijven of weggaan;

In mijn werk ga ik altijd op zoek naar andere opties die meer ruimte geven, je creativiteit stimuleren.
-niet alleen links of rechts, maar misschien omhoog of omkeren?
-onderzoeken welke andere mogelijkheden er zijn zoals in het voorbeeld een aantal takken afzagen.
-in plaats van blijven of weggaan misschien iets veranderen in de huidige situatie of in de randvoorwaarden.
Heb jij een dilemma waarbij je op zoek wilt naar meerdere opties, ga wandelen in de natuur en kijk welke paden zich allemaal aandienen! En wil je samen met mij wandelen, bel of mail me om een afspraak te maken.

ik wil piloot worden

 

Dat zei één van de jonge vrouwen (ik noem haar Pearl) die bij Daktari in Zuid-Afrika meededen aan het “career guidance program” waar ik als vrijwilliger werkte.

klaslokaal Daktari

Ze was 21 jaar, had een zoontje  van 2 en alleen middelbare school afgerond op een niveau dat hier (denk ik) vergelijkbaar is met MAVO. Daar had ze erg lang over gedaan want ze kon niet zo goed leren zei ze.

Wat haar aantrok in het beroep van piloot was: verre reizen maken, in ander landen nieuwe mensen ontmoeten, je horizon letterlijk verbreden.

Ik vroeg haar op enig moment of ze ook wel eens had gedacht aan het beroep van stewardess? Van dat beroep had ze nog nooit gehoord, van vliegtuigen wist ze niet meer dan dat er een piloot in zat die stuurde!

Na een week bij Daktari heeft Pearl haar beroepsperspectief omgegooid. Een van de activiteiten in de week is het bezoek aan  een Game Lodge, waar de jongeren uitleg krijgen over verschillende werkzaamheden die je daar kunt doen.

restaurant vertelt over werk aan jonge werkzoekenden

Pearl houdt enorm van koken en komt in zo’n Lodge ook in aanraking met mensen van andere landen. Dat ze zal moeten beginnen als keukenhulp realiseert ze zich nu heel goed. Haar eerste sollicitatiebrief is al de deur uit.

schrijven van een brief, is nog lastiger dan je denkt!

Dit is slechts één van de vele verhalen die ik kan vertellen over mijn reis. Ik heb er van genoten, enorm veel geleerd en ook veel kunnen bijdragen. Het werken met jonge mensen vond ik heerlijk, en ik voelde me er niet “oud”. Leeftijd doet er niet toe als je werkt vanuit je hart en in verbinding.

uitleg over jobhunting

Ik heb gezien hoe lastig het is om werk te vinden (meer dan 50% is werkeloos)  en hoe belangrijk dat je een CV hebt. Maar nog veel belangrijker, dat je weet wat je kunt, dat je vertrouwen hebt in jezelf en dat je weet dat je iets te bieden hebt. Door een week intensief op te trekken met een groep van 8 jongeren hebben we daar veel in kunnen bereiken. Ze hebben rollenspelen gedaan, geschreven (computers hebben ze niet), elkaar feedback gegeven over kwaliteiten die ze zagen en een stappenplan gemaakt voor de komende maanden.

Welke weg spreekt jou aan?

Beelden zeggen soms meer dan woorden, dus weinig tekst  dit keer.

Tijdens een wandeling vorige week liep ik dit pad.

Hoe anders is dit pad:

Ik ga over een week naar Zuid-Afrika, dat zie ik als het onderste pad, spannend, vol onverwachte wendingen.

Het eerste pad is voor mij bruikbaar bij klussen die ik gewoon moet doen, al zou ik zelf dan onderweg wel een soort markeringen aanbrengen, dat ik bijvoorbeeld weet dat ik al halverwege ben

Welke weg spreekt jou het meeste aan?

En kun je je voorstellen dat net als bij mij het ene pad misschien goed past bij die ene taak die je moet doen en het andere pad beter bij iets anders? Als je gaat wandelen in de  natuur let dat eens op welk pad je als uitnodigend ervaart.

Wat maakt dat je je uitgenodigd  voelt? En hoe kun je dat vorm geven in je leven?

Eind juni kun je weer met mij op pad als je samen je vraag wilt onderzoeken.

Op zoek naar jouw kwaliteiten

Mijn nieuwste video, met daarin een  oefening die je zelf kunt doen. Wil je meer video’s, bekijk mijn youtube kanaal “De Gouden Wandeling” voor meer inspiratie tijdens jouw wandelingen.

stormschade

Vier bomen op een rij, langs een pad waar ik vaak wandel. Ze staan daar altijd en ik loop “aan ze voorbij”. Na een flinke storm vorige week loop ik er weer. Mijn oog valt op de bomen, twee hebben duidelijk stormschade, de een meer dan de ander.

Er komen bij mij verschillende reacties op:

-wat maakt dat ik ze nu zie, nu er een paar letterlijk losgerukt zijn uit hun verband? Valt iets pas op als het anders is dan anders? Hoe bewust kijk ik nog naar dat wat er elke dag is?

-wat maakt dat van de vier bomen er twee nog staan, één een klein beetje is losgekomen van de grond en de ander al volledig is losgerukt?

                                  

Het zijn alle 4 berken, ze zijn even groot en dus ook even oud denk ik… ze staan naast elkaar in dezelfde grond en zelfde hoeveelheid licht en water. Toch zijn er twee minder goed geworteld.

Wat vertellen deze beelden en vragen mij?

-neem waar wat er is, juist ook als je er elke dag langs loopt, kijk bewust naar je omgeving, dat helpt bij het uit je hoofd komen en beter aanwezig zijn in het hier en nu. Als iets je pas opvalt als het anders is, zie dat als een teken dat je meer aanwezig kunt zijn in het nu op elk moment van de dag.

-als er storm op komst is, is het belangrijk om goed geworteld te zijn en te blijven. Dat kun je alleen maar zelf doen, kijken hoe anderen daar mee omgaan kan je tips geven, maar jouw wortels groeien alleen als jij ze aandacht geeft. Als ik de bomen vergelijk met bijvoorbeeld een gezin dan zie ik de bomen als 4 kinderen, elk op dezelfde manier opgevoed, maar elk ook anders geworteld, de één valt om in de storm, de ander groeit “gewoon” door. Onderzoek eens hoe jij geworteld bent en als je denkt “dat kan steviger”, ga wandelen, zoek een stevig gewortelde boom en laat je inspireren door wat er ontstaat.

-tot slot is het denk ik ook van belang om te leren spelen met de wind. Als je je tegen een storm in je leven verzet, als je je stijf en onverzettelijk maakt, maak je  je eigenlijk kwetsbaarder. Een beetje meebewegen, spelen en voelen wanneer welke beweging het beste is maakt dat je beter blijft staan. Vertrouw op je veerkracht! Waai uit en speel met de wind.

Samen al wandelend jouw eigen wortels en veerkracht onderzoeken kan natuurlijk ook, in maart is er een lente-aanbod van een basiswandeling voor slechts €50,00 inclusief BTW.

Op pad en dan….

Voor mij als wandelcoach natuurlijk een mooie metafoor:

Als je het leven zit als een wandeling, dan loopt je pad soms over rozen en soms kom je niet vooruit, soms weet je niet welke weg te kiezen en soms liggen er obstakels op je pad.

Vorige week wandelde ik en ik kwam heel verschillende obstakels tegen, ik heb ze  op de foto gezet.

Mijn vraag aan jou is: als je de foto’s bekijkt en je voelt bij één of meer foto’s herkenning, er resoneert iets in je, onderzoek eens wat dat is? Wat herken je en wat resoneert er? Wat zegt dat over jou op dit moment in je leven? Waar ligt dat obstakel, waar staat het voor en hoe kun je het uit de weg ruimen of er misschien met een omweg langs of er juist even rustig bij stil staan of…..?

Bekijk eerst de foto’s, laat ze op je inwerken. Daarna staan  onder de foto’s nog een aantal suggesties  als je daar behoefte aan hebt. Hiervoor heb ik de foto’s even genummerd van 1 tot 5.

Obstakel 1

Obstakel 2

Obstakel 3

Obstakel 4

Obstakel 5

 

Bij alle foto’s geldt: wat herken je in het beeld, in de vorm van het obstakel, in de moeite die het je kan kosten om je weg te vervolgen?

Bij obstakel 1 kun je jezelf de volgende vragen stellen:

-wat is de wirwar aan takken, deze bos ontneemt je letterlijk het zicht op het vervolg van je pad. Dat is anders dan bij de andere obstakels, wat zegt dat jou?

Bij obstakel 2: het lijkt makkelijk om er over heen te stappen en er geen aandacht aan te besteden, maar waar staat de boomstam voor? is het prima om je weg te vervolgen? En hoe ga je over de boomstam heen? Huppelend, met een sprong, met een grote stap?

Bij obstakel 3: Deze ontneemt je een beetje het zicht, heeft een andere structuur dan de andere obstakels, nodigt misschien ook uit om even bij stil te staan? is het reflectietijd, afleiding, ….?

Bij obstakel 4: hier kun je wel rechtdoor, maar dan krijg je natte voeten en je weet niet hoe diep de plassen zijn. Hoe is die onzekerheid voor jou? Of misschien wil je wel heerlijk even in de modder stampen voor je verder loopt?

Bij obstakel 5: Dit is een obstakel dat door een ander op jouw pad is gelegd, ben je daar gevoelig voor? Wat zegt dat over jouw waarden?

Inspireert deze manier van kijken naar jouw levenspad je en wil je samen aan de slag met obstakels die jij ervaart in jouw levenspad of in jouw carriërepad? Bel of mail me en we maken een afspraak.

 

Drie wensen

Het is nu halverwege januari en als je al goede voornemens had, dan ben je daar nu actief mee bezig of je merkt misschien dat het volhouden lastig wordt…

Ik denk dat we het hele jaar door ons dingen voornemen en dat dat soms makkelijk gaat dan stroomt het. Soms komt er een versperring op je pad en twijfel of je plannen, je voornemens wel echt zo goed waren. In de workshop die ik gaf in november 2016 over plannen die de deelnemers hadden voor 2017 vertelde ik over wensen in sprookjes: de hoofdpersoon krijgt soms de mogelijkheid om drie wensen te doen.

aladiins lamp

 

Vaak wenst die persoon dan eerst iets wat verkeerd uitpakt om daarna het tegenovergestelde te wensen en tot slot de situatie weer terug naar het oude te wensen. De drie wensen hebben inzicht gegeven maar niet gelijk de wereld veranderd. Ze waren vaak praktisch van aard  bijvoorbeeld:

De koning zegt: ik wens dat alles in goud verandert

De boer zegt: ik wens dat het gaat regenen

Piggelmee zegt: ik wens een groter huis

Waar het volgens mij om gaat bij de wensen die je hebt, is het verlangen achter die wens …

Zoals in bovenstaande voorbeelden:

De wens dat alles in goud verandert… is het verlangen macht, aanzien, gezien willen worden?

De wens dat het gaat regenen… is het verlangen een goede oogst, goed voor je kinderen kunnen zorgen, zorg voor de aarde?

De wens voor een groter huis…. Is het verlangen aanzien, vrijheid, een gelukkige relatie?

Als je een voornemen of plannen hebt, onderzoek dan eens welk verlangen er achter jouw voornemen ligt? Wat moeten je plannen, je voornemens je opleveren?

Vaak gaat het dan uiteindelijk om grotere waarden zoals: verbinding, vrijheid, speelsheid, vertrouwen. Dan kun je daarna gaan kijken hoe je die waarden vanaf nu al meer in je leven kunt creëren, waarbij je oorspronkelijke wens misschien maar één van de vele wegen was die zich nu voor je openen. En natuurlijk helpt het om dit al wandelend te doen, de natuur is een mooie ondersteuning bij dit onderzoek.

Drie februari geef ik de workshop “wat wil jij tot bloei laten komen in de lente “ dan kun je hier verder mee aan de slag. Je kunt natuurlijk ook individueel een afspraak maken als je al wandelend jouw wensen en verlangens samen verder wilt onderzoeken.

Die boom is gewipt

Tijdens een wandeling bij de start van een outplacementtraject zei mijn cliënte: “die boom is gewipt”.

Het was een paar dagen na een flinke storm.

stormschade

Zij was recent ontslagen…. ook gewipt. We stonden wat langer stil bij de boom.

We zagen dat er veel paddenstoelen groeiden bij de stam, dat er veel klimop groeide om de boom heen en dat de onderste takken er wat doods uitzagen.

Tot nu toe had mijn cliënte het gevoel gehad dat haar ontslag uit het niets kwam. Nu ze zo keek naar deze boom en ik haar vroeg of ze ook de klimop herkende, realiseerde ze zich ineens dat er misschien al wel jaren iets sluimerde wat haar had verzwakt. Ze had zich steeds aangepast aan de vragen van haar werkgever en daarmee eigenheid en eigen kracht ingeleverd. Ze kon dat zien in de klimop, die ook al jaren deze boom verzwakte.

Zoals je misschien op de foto kunt zien,  wordt de boom nog opgevangen door een andere boom, hij is niet helemaal omgevallen. Ik vroeg mijn cliënte welk deel in haar zelf stond voor die andere boom, welk deel had haar opgevangen en er voor gezorgd dat ze niet helemaal gevallen was?

Hier moest ze even over nadenken, in eerste instantie stond die andere boom voor haar omgeving die haar had opgevangen. Ze keek nog eens naar de boom en de omgeving. “Die boom staat voor mijn veerkracht” kwam er ineens heel stevig uit. “Die zet mij weer recht op! Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Met een verende tred wandelde ze verder, niet meer in de slachtofferrol van de ontslagene, maar met zin in het onderzoek dat nu kwam: hoe hervond ze haar eigenheid en haar kracht, hoe kon ze zich ontdoen van de klimop en in welke organisatie zou zij passen met haar talenten.

Heb je een vraag over jouw rol en jouw kracht? Ga eens wandelen, zoek een bospad op en kijk op welke boom/struik/bomengroep als vanzelf jouw  oog valt. Kijk heel letterlijk naar wat je ziet, hoe staat de boom, wat is het voor boom, hoe staat hij ten opzichte van andere bomen? En wat kan dat jou zeggen als antwoord op je vraag?

En wil je graag dat ik je in dit proces ondersteun met mijn vragen en mijn blik? Mail of bel me en we gaan samen op zoek naar jouw antwoorden.

Wat hebben levensloop, Olympische Spelen en ganzenbord met elkaar te maken?

Ik ben geen echte sportliefhebber via de tv, dus de olympische spelen heb ik vooral in de krant gevolgd. “Die is wel over haar/zijn hoogtepunt heen”  las ik af en toe. Dat raakt me, hoezo over hun hoogtepunt heen? En wel of niet stoppen op het hoogtepunt hoezo?

Ik zag ineens weer het antieke plaatje voor me waarop de levensloop van de mens wordt afgebeeld, met als ondertitel: des menschen op en nedergangh.

geschiedenis2

Voor mij een beeld dat ook doet denken aan de huldiging van die Olympische sporters. Bovenop sta je als nummer één, daar werk je jaren lang naar toe. Als je daarna weer naar beneden afdaalt, en op 3 komt of erger nog op 4 of lager ben je “over je hoogtepunt heen” . Dan start kort door de bocht “de aftakeling” of de nedergangh.

Nu denk ik dat je in je levensloop vele hoogtepunten kent en daar ook weer overheen groeit. Soms kijk je met weemoed terug en denk je bijvoorbeeld aan die geweldige tijd in je eerste baan, waarin je zo opbloeide. Dat was een hoogtepunt, waaruit je veel hebt geleerd wat je nu weer meeneemt op weg naar een volgend hoogtepunt.

Ik geloof niet in “over een hoogtepunt heen zijn” als daarmee bedoeld wordt dat het vanaf nu niet meer beter, nee misschien wel alleen maar slechter wordt. Het wordt anders dat wel en soms zal dat beter, leuker zijn en soms minder, maar daarmee ook slechter??

Als ik blijf bij de antieke plaatjes, dan zie ik zie het leven meer als een ganzenbord, waarbij je stapje voor stapje verder komt bij je zoektocht die “leven” heet. Soms zit je in de put, en soms mag je zomaar een heel eind vooruit.

ganzenbord

Wil jij onderzoeken hoe jouw levensloop is, hoe jij aankijkt tegen jouw hoogtepunten en levenslessen en wat dat betekent voor een volgende nieuwe stap die je kunt en wilt gaan zetten?

Kom naar De Gouden Wandeling en we gaan samen op zoek naar het Goud in jouw leven, dat is van blijvende waarde!